UPT beszámoló: bakikról és erősségekről

Beszámoló

Uzonka és Piliske tornája

 A sepsiszentgyörgyi Kliwalab Egyesület július 21-én szervezett  Családi Olimpiát Uzonkafürdőn, Uzonka és Piliske tornája címmel. A rendezvény  az Uzonka földtani és ökológiai tanösvény egy részének bejárásával kezdődött. A Hatod Fogadótól a Pisztrángos-völgyi mésztufakúphoz Márton Ernő geológus vezetett, kb. 15 személy jelenlétében. A délelőtti program pedig a kézműves-foglalkozásokkal kezdődött, amelyet a Guzsalyas Alapítvány tagjai tartottak a gyerekeknek. A gyerekek nagy kíváncsisággal gyülekeztek az asztalok köré, és többnyire az összes foglalkozást kipróbálták (nemezelés, agyagozás, kötélverés). Ezzel párhuzamosan a Murgó Étterem melletti legelőn a felnőttek és a nagyobb gyerekek íjászkodhattak Roják Krisztián vezetésével, az út másik oldalán pedig a Barabás Lovarda várta a lovagolni kívánkozó családtagokat, ezt főleg a legkisebbek vettek igénybe.

A Családi Olimpia a Murgó Étteremnél 13.00-tól kezdődött, változatos próbákkal, amelyre 8 család nevezett be (2 marosvásárhelyi, 1 kézdivásárhelyi, 1 mikóújfalusi (?) és 4 sepsiszentgyörgyi). A rendezvénynek mintegy 100 résztvevője volt a Murgó Éteremnél és kb. 150 a Holland Strandnál. A nézőtéren további brassói, tusnádfürdői, kökösi, kézdivásárhelyi családokat ismertünk fel.

A tíz próbán rovásokat kellett  gyűjteni. Minden egyes próbán az első helyezett három rovást nyer, a második kettőt, a harmadik egyet. Az első próba a gyerekeknek szólt, ebben a versenyszámban a tekenőben levő homokból kellett kikeresniük különböző „kincseket”, az 1mm-es ásványoktól egészen a maroknyi nagyságú kövületekig. Jó volt nézni, hogy azok a kicsi kezek, mekkora szorgoskodással „dolgoznak”.

Utána következett a „hetet egy csapásra” próba, ahol 7 darab mértani alakzatot, helyeztek egymásra a szervezők, és életkortól függően, különböző lépéstávolságból kellett ezt labdával, rúgással vagy  dobással ledönteni. Ez megdolgoztatta kicsiket, mert az egyszerűnek kinéző próba, nem volt annyira egyszerű. Egy következő körben lehetőséget adtunk a gyerekeknek fele annyi lepéstávolságból teljesíteni a próbát, de mivel így sem sikerült „telitalálat”, az első három leghatékonyabb versenyző jutott tovább még egy próbálkozásra.

A következő próba is egy labdás próba volt, ahol a fuszulykakarók között kellett vezetni a labdát, a  gyerekek nagyon élvezték, és nagy odafigyeléssel ügyeskedtek.

Ezután az apukák és gyerekek közös versenyszáma következett, ahol az apukáknak egy gyereket kellett a nyakukba venniük és minél hamarabb megcsinálni 25 guggolást. Ez a feladat inkább az apukákat vette igénybe.  Utána a „hátamon a zsákom” versenyszám következett, ahol az apukának, az egyik gyereket a határa kellett venni és sprintelve végigszaladni egy 40m-es távot, ezt követően a  „talicskázás”, jött ahol 25 métert kellett talicskázni a gyerekkel, közben az anyukák és a kimaradt családtagok, tapsolhattak, drukkolhattak a versenyzőknek. Erre már az apukák jól kifáradtak, úgyhogy az anyukák következtek a „krumplipucoló” versenyben, ahol egy kiló krumplit minél rövidebb idő alatt kellett meghámozniuk, itt is nagy hanggal drukkoltak a háttérben levő családtagok. Majd ismét az apukák következtek, a fahordó versennyel, ahol egy nagy kupac fát  kellett belerakni egy kosárba, minél gyorsabban, és áthordani a túlsó oldalra, ott pedig kirakni. Végezetül pedig egy közös szám a staféta következett, ahol minden családtag részt vett, egy négyszáz méteres pályát kellett leszaladniuk, a gyerekek rövidebb távot, az anyukák egy hosszabb távolságot szaladtak, a nagyobb maradék távolság pedig az apukáknak jutott. Nagyon jó hangulatban telt el ez a „kis olimpia”.

Az összegyűjtött rovások függvényében az első díjat a mikóújfalusi (Hecser újságíró szerint, mi elfelejtettük lekérdezni) Hajnal Emil családja nyerte el, akiket Aranyszív családja díjjal tüntettünk ki, a második a sepsiszentgyörgyi Lázár-Prezsmer Endre családja, a Titán Ész családja díjban részesült, a harmadik díjat pedig a sepsiszentgyörgyi Kovács Alpár családja kapta, akik a Vas Akarat családja díjat nyerték el.

A program az uzonkafürdői holland strandnál folytatódott, a Codex régizene-együttes lépett fel, akik egy gyönyörű igazi, székelyföldi születésű zenekari művet is bemutattak.  Ezt követően a Székelyföldi Legendárium tartott egy kis előadást, kidomborítva, hogy Erdély nem csupán a Drakula történetet jelenti, utána pedig a bécsi Jazzikum Silentium koncertezett, a nap végen pedig a Flysch beats-bulira került sor. A hajnalt egy dél-tiroli vendég Metaxa-kerekasztal beszélgetése zárta.

A bakikról

A szervezés utolsó pillanataiban derült ki, hogy a Murgó Étterem melletti legelő a bodosi tanácshoz tartozik és nem a nagybaconihoz, ezért az érintettektől elnézést kérünk, hogy nem sikerült a tisztelet kört időben leszaladni.

Szokás szerint a sajtóba egy-két torz hír is bekerült, mivel az újságíró nem helyszínről tudósított, reportofon nélkül.

Érdekes tanulságokat vonhattunk le a Facebook jelenségről is,  habár rendkívüli segítségünkre volt a rendezvény népszerűsítésben, a biztosra eljövők (60 személy) 10%-a jött el,  a lehetségest jelölőkből kb. (50 személy) talán senki sem jött el. A szervezők ismeretségi hálóján kívüli résztvevők aránya kb. 20-%-os volt a Murgó Étteremnél, 30-os Holland Strandnál.

Az erősségekről

A jelenlevőktől a rendezvényre panaszt nem hallottunk, még pletykaszinten sem, legtöbb sajnálkozást, hogy nem vagyunk többen. A résztvevők arcáról a mosoly visszaszállt hozzánk, a szurkolások hangereje szintén jó fokmérője volt a hangulatnak. Ez elegendő biztatás számunkra a folytatáshoz.

Szabó Ildikó és Kovács Szilamér, Kliwalab Egyesület

Reklámok
Kategória: családi olimpia | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s