Hétvégi beszámoló: sikeresen vettük a stratégiai akadályokat

Szombat, 2012. június 16.

Nyilván csak sikeresen végződhet egy olyan nap amelyet a mérhetetlen földtani és idegenvezetői tapasztalattal rendelkező Kisgyörgy Zoltán vezet fel. A műhelymunka alkalmával mintegy 20-30 objektummal egészült ki az Uzonkafürdőről indítható földtani csillagtúrák tárháza. Ez a lista kötelez, be kell járnunk őket, a nyomvonalakat pedig a “mindentudó” Google térképünkön közzé is tesszük, ezzel segítve az erdővidéki turizmusszervezést.

Rabocskai tanár úr hangsúlyozta, hogy célszerű a tanösvények eseményeit különböző világnapokhoz is kötni, mint Föld napja, Ózon Világnapja stb. Az uzonkafürdői láp kapcsán az “élő múzeum” elvét boncolgatta, egy pár példát mutatott arra, hogyan lehet mitológiai történetek becsempészésével egy-egy növény latin elnevezését emlékezetessé tenni (példul: svéd királyi jogar → sceptrum carolinum  → jogaros kakastaréj vagy trójai Párisz → Paris quadrifolia → farkasszőlő).

Köllő Zsolt az egyes elvi ökológiai törvényekre, fogalmakra hozott konkrét természetbeli példákat, amelyekre a vegyes tanösvényen vezető geológusoknak igen nagy szükségük van. Szóba kerültek az özönnövények is, amelyek elterjedésének korlátozása rendkívül izgalmas probléma mivel a ökológiai diverzitás csökkenést okozhatják.

A biológusok egyöntetű véleménye volt, hogy az uzonkai tanösvény jó ürügyként szolgálhat metodikai napok szervezéséhez.

Vasárnap, 2012. június 17.

A műhelymunkán 9-en, a terepbejáráson 13-an vettünk részt, ahová további biológus és erdészmérnök kollégák is csatlakoztak, így  felelevenedhettek a hibrid tölgyekről hallottak, jellegzetes sivításukról felismerjük az egerészölyvet, a gyertyánt virágjáról.

Két stratégiai akadályon kellett átvergődnünk, az egyik egy pünkösdi rózsákat szaglászó 10 tagú kutyafalka volt, a másik egy nagyothalló hangerejével zsidózó, a hont kivont kardjával védő, amúgy műveltnek tűnő, nyugdíjas hölgyállomány volt. Mindkettőt sikeresen vettük, így a nap testi sérülések nélkül véget ért. Mindezek ellenére míg a hatóságoknak nem sikerül a fent említett akadályokra ellenszert keríteni 5-10 főnél kisebb csapatok számára a tanösvényt gyalogos használatra nem ajánljuk.

Az összes objektum meglátogatása egész napos tervezést igényel.

A körút biciklivel is könnyen körbejárható, de célszerű fordított irányba haladni, a 10-es táblától az 1-es fele.

Reklámok
Kategória: tanösvényvezető képző | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s