Tápanyag- és élőhelymegosztás

Növényi élőhelymegosztás az uzonkafürdői égeres láperdőben, gyér lombkoronával, dús aljnövényzettel, támaszkodó borostyánnal és erdőszéli bozótossal

Az ökoszisztémák egy jól behatárolt földterület élőszervezeteit és a környezetük között kialakult bonyolult hálózatokat jelentik, ahol a tápanyagok növények általi asszimilációja és a talajban élő mikro-organizmusok általi degradációja alapvető szerepet játszik.

Az ökoszisztémák leírásában a területegységre jutó tápanyagáramlást, illetve az anyag- és energiaegyensúlyt kell megítélnünk.
A tápanyag megoszlása az egy fajhoz tartozó egyedek, illetve a különböző fajok között szintén fontos.

Az ugyanazon faj egyedei közötti élőhelymegosztás* (ang. habitat partitioning) az „öngyérítés” szabályait követi. Amikor különböző fajok osztják meg az élőhelyet, akkor a gazda-parazita kölcsönhatások és a mikorrhizák (gyökérkapcsoltság, a gombák és a növények között kialakult szimbiózis  egyik formája) válnak fontossá.

Művelt területen az egyedsűrűség alakulását az ember ellenőrzi.

(Schulze és mtsai. 2002)

*Habitat alatt azt a térrészt értjük, ahol egy adott faj él. Emellett az ökológiai niche fogalma tartalmazza azokat a funkcionális kapcsola-tokat, valamint szerep-kört is (táplálkozási igények, vetélytársak, ellenségek stb.), amelyet a faj betölt (Fahnert, 1994).

Repartiţia habitatelor

Ecosistemele reprezintă o reţea complexă între organisme şi mediul adiacent, într-un spaţiu definit, unde substanţele nutritive asimilate de plantă şi descompunerea vegetaţiei de către microorganismele din sol joacă un rol important.

Când studiem un ecosistem, trebuie să considerăm fluxul de materie şi energie precum şi echilibrul acestora sub formă de unitate teritorială. Exemplarele diferitelor specii sau repartiţia materiei între speciile diferite de asemenea joacă un rol important.

Împărţirea mediului de viaţă după entitate se produce în raport cu legea self-thining. Atunci când împărţirea habitatului se produce între specii diferite, roluri importante îl joacă legăturile gazdă-parazit precum şi legăturile simbiotice ale ciupercilor. În cazul terenurilor cultivate, densitatea este controlată de către om.

(Schulze şi asoc., 2002)

Prin habitat înţelegem acel areal, unde trăieşte o anumită specie. Pe lângă aceas-ta, noţiunea de nişă ecologică conţine acele legături funcţionale, precum şi acele roluri (nevoi nutriţionale, competitori, rivali) pe care specia o îndeplineşte (Fahnert, 1994).

Reklámok
Kategória: növényi ökológia | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s