A borvíz és pityókabor fogalmak eredetéről

A borvíz a székely földtani szaknyelv talán legősibb szava és egész pontosan jelzi a szénsavas ásványvizek csoportját. Amint a székely ebéd elképzelhetetlen pityókás (krumplis) kenyér nélkül,  a borvíz ugyanolyan fontos része a lakomáknak. A vérbeli székely a puliszka (málé) és a laska (tésztanemű) mellé is kenyeret eszik.

Köztudomásúlag, hosszú idők óta a székely nemcsak irigyelte a környező népek finom borát hanem itta is ha közelébe jutott. Következésképpen a bor készítésével évszázadokon keresztül próbálkozott. A  székelyföldi mikroklíma adottságainak következtében a székely bora Karácsonytól Karácsonyig csendes fövésben volt, ha addig a jó szomszédokkal meg nem itta.

A szénsavas ásványvizek tulajdonságai pedig nem sokban térnek el a székely állandó csendes fövésben levő savanyú borától.  Ezért hasonlíthatták már eleink  a CO2 tartalmú forrásvizeket a borhoz és lett a nevük borvíz.

Na de ős idők óta került a székely asztalára jó bor is, ezt nevezzük pityókabornak.

A pityókabort Moldvából szekereztették, ahol  a finom bort szőlős gazdáktól pityókáért cserélték.

Reklámok
Kategória: borvíz, pityókabor
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s