Erdélyi hévízi (travertin) és légköri hőmérsékelti (mésztufa) forrásmészkő előfordulások

A jelenkori erdélyi forrásmészkő képződmények közül az algyógyi és pusztakaláni (mindkettő Hunyad megye) forrásmészköveket illethetjük teljes bátorsággal a travertin névvel, ugyanis ezeket köthetjük nagy valószínűséggel törésvonalak mentén feltörő hévíz forrásokhoz (Algyógy 27°-32°C, Pusztakalán 25°-29°C). A pusztakaláni forráskúpot egy eléggé sűrű, jól kristályosodott, növényi maradványoktól mentes, rétegzett kalcittársulás építi fel (Hosu, 2001).

A székelyföldi medencesor mésztufái (borszéki és uzonkafürdői) sokkal inkább hidegvizű, jó esetben langyos borvízforrásokhoz kapcsolódnak, habár pozitív geotermális anomália ebben a régióban is létezik. Érdekes térbeli korreláció figyelhető meg ellenben az Aranyi-hegy és a Nagy-Murgó shoshonitjai illetve a pusztakaláni és uzonkafürdői mésztufakúpok közt.

Jelenkori levéllenyomatos mésztufa, Vidra, Erdélyi-szigethegység

Méreteit tekintve a borszéki Kerekszék földtani rezervátum mésztufa dombja a legjelentősebb amely vastagsága a 60-100m-t is eléri. A fehér, barnás-szürkés színű, finoman szemcsés, helyenként üreges, porózus szövetű, jól faragható-fűrészelhető édesvízi mészkövet többek között középületek díszítésére használták.
Az Erdélyi-szigethegység Felsővidra községében található a 18m magasságával lenyűgöző Pișoaia-vízesés. A paleozoikumi kristályos mészkő-szirtről alázúduló víztömegből kicsapódó mész a környezetben levő dús növényzetre fröcskölődik és mészkéreggel vonja be.

Reklámok
Kategória: általános földtan, Keleti-Kárpátok, mészüledékek
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Lajos szerint:

    nagyon jo kezdemenyezes, szuper az oldal!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s