Az uzonkai kréta flis. A Csalhó-óceán reliktumüledékei

A középső kréta szerkezeti térrövidülés eredményeképpen az egykori Csalhó-Severin-óceán üledékei felpikkelyeződtek, feltolódtak és akkréciós ék formájában a kontinentális eredetű Bukovinai-Géta-takaróhoz tapadtak.

Az így létrejövő takarós szerkezet központi eleme a Csalhó-takaró, amelyhez magasabb szerkezeti pozícióban két kisebb takaró-pikkely társul: (1) a Fekete flis egység – masszív bazaltfolyások, telérek és késő jura-kora kréta üledékek építik fel, és (2) a Baróti-takarópikkely – kristályostalapzat mentes beriassz-apti korú karbonátos homokturbiditeket tartalmaz.

A Csalhó-takaró neokóm korú flis üledékeiben (Sinaia Formáció), így az uzonkai feltárásokban is, a mélyvízi homoküledékek egy olyan változatát találjuk, amelyet karbonátos kötőanyag szilárdított kővé. Ebben az üledéksorban az ősföldrajzi értelemben partközeli üledékforrások a nagyobb homok/agyag aránynak kedveztek, ezért a homokkötegek megjelenése vaskosabbnak tűnik.

(Ștefănescu és mtsai., 2006 alapján)

Flişul cretacic de la Ozunca. Sedimente relicve ale oceanului Ceahlău

Ca rezultat al scurtării spaţiului structural din Cretacicul mediu sedimentele fostului ocean Ceahlău-Severin au suferit o însolzire, au fost șariate şi s-au lipit de pânza Bucovină-Getică cu origine continentală sub forma unei pene acreţionale.

Elementul central al sistemului de pânze astfel formată este pânza Ceahlău la care se asociază doi solzi de pânză mai mici în poziţiile structurale mai înalte: (1) unitatea de Fliş Negru – construită din curgeri și filoane masive de bazalt, şi sedimente de vârstă Jurasică târzie şi (2) solzul de pânză de Baraolt – conţine turbidite de nisip calcaros de vârstă beriasiană-aptiană fără soclu cristalin.

În sedimentele de fliş neocomian a Pânzei de Ceahlău (Formaţiunea Sinaia), astfel şi în aflorimentele din Ozunca, poate fi găsită o versiune a sedimentelor de nisip care au fost întărite în piatră de lianţii carbonatici.  În această succesiune sedimentară sursele de sediment, apropiate în sens paleogeorgafic, au favorizat proporţia mai mare de nisip/argilă, de aceea și apariţia pachetelor de gresie pare  mai groasă.

(După Ștefănescu și asoc., 2006)

Reklámok
Kategória: flis, Keleti-Kárpátok, Székelyföld
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s