A flis fogalma

A megtisztítandó uzonkai kréta flis feltárás

A „flysch“ fogalmát Bernhard Struder svájci geológus 1827-ben vezette be a szakirodalomba. A svájci gazdák a gyakran megcsuszamló, instabil hegyvidéki lejtőket eredményező, agyagos, hasadékony kőzeteket illeték ezzel a névvel. Eredetileg kőzettani értelemben használták és egy sötétszürke agyag-homokkőzet kőzettársulást jelölt, amelybe másodrendűen konglomerátum, breccsa és mészkő is ékelődhetett.

Később, hallgatólagosan szerkezetföldtani „tektofácies“ értelmet nyert és a  kontinens-kontinens kollíziós (ütközéses) típusú hegyképződés ütközés előtt és alatt ülepedett, tehát tektonikailag vezérelt üledékösszletét jelölte, szembeállítva az orogén előterében lerakódó, ütközés utáni, molassz típusú üledékekkel.

Miall mindkét terminust a lemeztektonika által elsöpört geoszinklinális elmélet élő fosszíliáinak nevezi.

(Mutti és mtsai., 2009 alapján)

Noţiunea de fliş

Noţiunea de „flysch“ a fost introdusă în literatura de specialitate în anul 1827 de geologul elveţian  Bernhard Struder. Fermierii elveţieni din regiunile alpine au denumit aşa rocile argiloase, fisurabile care generează deseori pante montane instabile. Iniţial, a fost utilizat în sens petrografic şi a indicat o asociere de roci argilă-gresie de nunață gri închis în care s-a putut intercala şi conglomerat, brecie sau calcar.

Mai târziu, în mod tacit, a dobândit sensul de „tectofacies” specific  geologiei structurale şi a marcat  compoziţia sedimentară a bazinelor formate dinaintea şi în timpul coliziunii continent-continent, puse faţă în faţă cu sedimentele de după ciocnire, de tipul molasei, depuse în avanfosa orogenului.

Miall numeşte ambii termeni drept fosilele vii ale teoriei geosinclinale, desființate de tectonica plăcilor.

(După Mutti și asoc., 2009)

Reklámok
Kategória: általános földtan, Keleti-Kárpátok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s