Fontos tudnivalók

Uzonka Tanösvény – Fontos tudnivalók

A tanösvény típusa: Az Uzonka Tanösvény vegyes földtani-ökológiai témájú, körgyűrű alakban tematikus táblákkal ellátott, szabadon megközelíthető tanösvény. A tanösvény táblái alapfogalmakat feltételező, haladószintű ismeretanyagot tartalmaznak. A gazdag illusztrációs anyag réven általános iskolai csoportok számára is ajánlott.

Célja: A helyi földtani és ökológia értékeink népszerűsítése mellett kitekintést kívánunk nyújtani a világban zajló hasonló természeti folyamatokra. Egy-egy témakör kiemelésével a tudomány mai állását kívánjuk megvilágítani, néhány izgalmas összefüggést előtérbe helyezni. Vitatott kérdések éppúgy szerepelnek a bemutatottak között, mint  klasszikus példák.

Hossza: A körgyűrű hossza 8.8 km, a sétaút-elágazások további 6 km-t  tesznek ki.

Nehézségi foka: A tanösvény elsősorban gyalogosok számára ajánlott, de terepbiciklivel és lóháton is körbejárható, száraz időben terepjáró autóval is könnyen használható. A lejtő meredeksége miatt a keleti szakasz (7-8 tábla között) közepes nehézségű.

Megközelíthetőség: Vonattal érkező gyalogos kirándulók a sepsibükszádi vonatállomástól a kék pont turistajelzés mentén juthatnak Uzonkafürdőre. Az erdővidéki autóbuszjárattal vagy személygépkocsival érkezők a körút 1-es és 10-es pontját is használhatják kiindulópontként.

Étkezés és szállás: Uzonkafürdőn az étkezési és szállási lehetőségek pillanatnyilag korlátozottak (lásd térkép), de a szomszédos Tusnádfürdő, Sepsibükszád települések kiváló infrastruktúrával rendelkeznek.

Veszélyforrások: A térképen jelzett és kijelölt útszakaszokon a vidékre jellemző közbiztonsági leírások mérvadóak. A piros háromszöggel jelzett helyeken juhászkutyákkal vagy külszíni kőfejtéshez kapcsolódó veszélyekkel kell számolni!

Kőtár, információs központ: Az Uzonkai Kőtárnál több nyelven részletes túravezető anyagok kaphatók.

 

Reklámok
Kategória: Uncategorized
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Fontos tudnivalók bejegyzéshez

  1. Domi szerint:

    Szep munka Szilamer, erre az oldalra meg vissza fogok terni.

  2. KSz szerint:

    Örvendek, hogy tetszik, az igazi meglepetések ellenben a táblákon lesznek…remélem rövidesen élőben, kinyomtatva is meglátjuk őket… :).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s